Автор: admin
Публикувано на: 11.01.2018 14:06:08

Рейтинг:

Имаше

Празничните дни покрай Коледа и Нова година отминаха и неусетно джобовете на мнозина отъняха. Докато някои разчитаха на бърз заем по банковата сметка (lainaa heti tilille), други предпочетоха да проучат къде са празничните намаления. Българите вече натрупаха известен опит с пазарната икономика и умело разчитат пазарните знаци и ловките похвати на търговците. Много от купувачите знаят, къде и по кое време на деня могат да намерят добра стока на по-ниски цени. Това, обаче, понякога изисква доста време за проучване, усет и не малко находчивост.

Наистина ли търговците намалят цените?

Не желаем да заклеймяваме всички под общ знаменател и да излезем с крайно твърдение. Само искаме да информираме хората, които се интересуват за някои не дотам добросъвестни практики на търговците. 

  • Всички знаем, че когато голям търговски обект отваря врати, той се стреми да привлече обществения интерес. Може би най-добрата практика е да пуснат стоките си на много по-ниски цени от обичайните. Който веднъж е влизал в подобен капан, знае за какво става въпрос. В този случай цените са реално намалени. Възможно е все пак да има стоки с нормални или със завишени цени, за да се компенсират загубите от промоционалните продукти.  
  • Често пъти по витрините на магазините се виждат обяви за ликвидация. Това внушава идеята за по-ниски цени заради евентуална сезонна разпродажба или закриване на обекта. В този случай търговците искат по-бързо да се освободят от останалата стока. Но дали зад надписа „разпродажба“ или „ликвидация“ стоят точно тези намерения? Бъдете внимателни и когато влизате в тези обекти, проверявайте цените на същите стоки в други магазини. Може би няма да е изненада, ако забележите, че някои от цените са по-високи от нормалните.
  • От комитета за защита на потребителите предупреждават, че ниските цени, които привличат купувачите, не винаги отговарят на истината. Под намалените цени по коледните празници със ситен шрифт пише, че някои групи стоки може да правят изключение. Именно тези стоки обикновено привличат вниманието на потребителите.
  • Малките търговски обекти също се включват в празничната надпревара и намалят своите цени. При някои от тях, обаче, липсва старата цена, спрямо която потребителите могат да преценят колко голяма е празничната отстъпка.

Има ли за какво да внимават интернет потребителите?

Всеки предприемач днес осъзнава възможностите, които интернет предоставя. Броят на уебсайтовете се увеличава и хората отделят все повече време, за да проверяват и сравняват цените от дома си. Онлайн се предлагат не само продукти, но и много услуги - www.heti24.fi. Търговците, които предлагат своите услуги и продукти с атрактивно намаление, може да бъдат както лоялни, така и не дотам добросъвестни. Можете да откриете, че един и същ продукт се предлага на най-различни цени, но много трудно можем да установим качеството на стоката. 

КЗП съобщава, че някои електронни магазини може да използват повишения интерес по празниците, за да повишат цените. В същото време се очаква те да ги намалят. Това, обаче, не е точно така, тъй като няколко дни предварително те са обявили стоки на по-високи цени. Според някои търговци тези хитри практики не са в разрив със свободното ценово определяне в условията на пазарна икономика. От друга страна прозира нелоялното отношение към потребителите. 

Бъдете внимателни при следващите празнични отстъпки в интернет и по магазините!

Имаше ли намаление по празниците?
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсориПоследни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg