Автор: admin
Публикувано на: 27.02.2018 11:52:19

Рейтинг:

Начини

Плащането на годишен данък към държавната хазна е болна тема за много хора. Процедурата все още е доста тромава и сложна. Освен, че трябва да чакате по опашки и да ви връщат по няколко пъти за “недоразумения” и нови декларации, трябва и да се разделите с немалка сума пари. Все пак е по-добре да платите задълженията си, като ползвате данъчни облекчения, отколкото да ви глобят за неплатени данъци. По-добре да проверите опциите за намаляване на данъците си своевременно вместо сравняване на заеми до 4000 лв - sammenlign lån 4000 nu og her.

 

Националната агенция по приходите търси начини да мотивира българите да плащат навреме данъците си. За целта разпространиха брошура с информация как да намалите данъците. Нека разгледаме какви са възможностите, които държавата ни предоставя.

 

Намаляване на данъчната основа според българското законодателство?

 

  • Доброволно здравно и социално осигуряване

 

Тези плащания към хазната могат да бъдат приспаднати от данъците ви, ако не превишават 10% от данъчната сума за годишна база. Съществува условие, според което трябва да имате подписан договор с някой от пенсионните или здравни фондове. Също така направените вноски към тези институции трябва да са заплатени през предходната година или тази, за която ще подавате декларация. По този начин ще ви бъдат приспаднати 10% от сумата на данъка.

 

  • Млади семейства с ипотечен кредит

 

Младите семейства могат да се възползват от данъчното облекчение при закупуване на жилище на кредит. То се изразява в приспадане на лихвените плащания през годината от данъчната ви основа. Трябва да отговаряте на някои условия, като да не притежавате друго жилище през текущата година, да не сте навършили 35 години по времето на покупката на имота. Облекчението не е валидно, ако вземете онлайн безлихвен заем (lån penge rentefrit online). Един от съпрузите трябва да участва в договора за покупка на имота и да сте сключили граждански брак.

 

  • Дарения за културата
  • Дарения към специализирани фондове
  • Застраховка “Живот”

 

Има ли опасност от глоби, ако решите да намалите данъците си?

 

Държавата предлага някои възможности за групи хора и разходи, които се явяват законно условие за приспадане от данъчната ви основа. Данъчна основа означава сумата, върху която ще бъдете обложени с данък. Колкото по-малка е тя, толкова по-малка сума ще трябва да платите. 

 

Може да бъдете глобени или да попаднете под ударите на закона, ако подадете невярна информация или не подадете данъчна декларация. 

 

С колко можете да намалите данъка си?

 

Данъчната основа може да бъде намалена според вида на облекчението, което ползвате. Най-много може да бъде намалена до 65%. Това би могло да стане, ако направите дарения в някои изрично споменати фондове. 

 

  • В центровете на: “Фонда за трансплантация”, “Фонд за лечение на деца” и “Фонд за асистирана репродукция”. При дарение в тези фондове държавата ще намали данъчната ви основа с 50%. 
  • Ако дарите средства за културата, полученото облекчение е 15%.
  • 5% ще ви бъдат спестени от разходите към хазната, ако дарите средства в полза на българското здравеопазване, фонда за социално подпомагане, официално регистрирани вероизповедания в България, комуни за лечение на наркотично зависими хора, БЧК, УНИЦЕФ, хора с увреждания и др. 

 

За допълнителна информация можете да се обърнете към страницата на НАП или по телефон на цената на градски разговор.

Начини за плащане на по-малко данъци
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсориПоследни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg