Автор: admin
Публикувано на: 30.01.2017 17:00:00

Рейтинг:

10

В интернет се представят какви ли не идеи за това как можете да намалите ежедневните си разходи и да увеличите спестяванията си, но не всички те са приложими за нас – българите. Затова тук ще представим 10 креативни начини как реално и практично да спестите пари от доходите си, за да избягвате ползването на бързи кредити и да имате възможност да ги похарчите за нещо по-голямо.

1. Избягвайте да ползвате кредитни карти!

Не прибягвайте до ползването на кредитни карти при възникването на спешни случаи. Ако свикнете да гледате на дълговете като на единствена възможна алтернатива, винаги ще сте в дълг и ще сте в позицията на губещ.

2. Не купувайте, повлияни от моментен импулс!

Съветът на експертите е да изчакате 30 дни преди да пристъпите към покупка, вместо да теглите кредити без доказване на доход. За този период ще имате достатъчно време да размислите дали мечтаната придобивка наистина ви е необходима, както и да потърсите дали не се предлага по-евтино на друго място.

3. Не ползвайте купуването като терапия!

Въпреки че „шопинг-терапията” може да е популярна в западните страни, ако действително искате да спестите пари, не се потдавайте на това изкушение. Когато сте в лошо настроение, вместо да купувате ненужни неща, за да се поглезите, можете да поспортувате. Ще видите как с повдигането на адреналина след упражненията и лошото настроение ще изчезне. 

4. Отгледайте си ваши зеленчуци!

Ако имате дворче, използвайте земята, за да засеете собствени продукти. Така хем ще се насладите на истинския вкус на зеленчуци, които не са обработени с всякакви химикали, хем ще намалите разходите си за купуване на храна. А работата по време на отглеждането им ще се отрази ползотворно на здравето ви.

5. Защо да се отбивате в книжарница, след като има библиотека?

Ако има библиотека във вашия град, използвайте случая да се запишете в нея, както и да запишете детето си там. Това ще ви спести много пари от закупуване на учебни помагала, енциклопедии, както и специализирани книги.

6. Пестете петолевките!

Какво означава този съвет? Много просто – когато получавате заплата или осъществявате плащане и ви връщат ресто, заделяйте всички банкноти от по 5 лв настрана. Така за сравнително кратко време ще спестите доста пари. Ако това ви се струва твърде неосъществимо, можете да пробвате с банкноти от 2 лв или монети от по 1 лв.

7. Забавлявайте се безплатно!

Не е необходимо винаги да плащате, за да се забавлявате със семейството и приятелите си. Вместо да ходите на кино или театър, можете да излезете и играете в парка, да отидете заедно на риболов или на разходка в гората.

8. Правете ръчно-направени подаръци, вместо да купувате!

Жестът на внимание е най-важен, когато искате да изненадате приятел или познат за празник,  а ръчно-изработеният подарък е дори още по-ценен за получателя. Използвайте уменията си, за да изработите красив свещник, да оплетете шапка или дори да направите сами играчка за изненада, вместо да я купувате. Така ще спестите и от разходи за подаръци.

9. Носете си обяд от вкъщи!

Вместо да посещавате заведения за хранене в обедната почивка, си носете домашно приготвена храна. Това ще ви пести от 10 до 20 лв на седмица, което за месец прави 40-80 лв.

10. Намерете си богати приятели!

Може да звучи смешно и нелогично, но специалистите казват, че човек е сбор от петте човека, с които най-много общува. Ако се обкръжите с хора, които обичат да пестят, логично е скоро и вие да започнете да пестите пари, което автоматично ще увеличи спестяванията ви.

Надяваме се тези 10 съвета да са ви от полза и с прилагането им спестяванията ви да започнат скоро да се увеличават!

10 интересни и практични начини как да спестите пари
Тагове:
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсориПоследни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg